אחריות נושאי משרה

מאגר מידע לניהול קשרי עמותות וממשל

עמותות וחברות לתועלת הציבור חשופות במהלך פעולתן למגוון רחב של אירועים אפשריים שיש לנהל באחריות ובמקצועיות. אחת הסוגיות שיש להביא בחשבון בניהול השוטף של עמותות וחברות לתועלת הציבור היא התנהלותם של נושאי המשרה בעמותה או בחל"צ.

על מי מדובר? מיהו נושא משרה?

בחוק העמותות אין הגדרה מפורשת של חבר ועד או נושא משרה בעמותה, ולכן נוהגים להשתמש בהגדרה הקיימת בחוק החברות לנושא משרה – חברי ועד מנהל, מנכ״ל ומנהל הכפוף במישרין למנכ״ל וכן חברי ועדת הביקורת.

אם ארגון ללא כוונת רווח התאגד כחל״צ יחולו עליו הוראות חוק החברות, שלפיהן נושא משרה הוא דירקטור, מנכ״ל ומנהל הכפוף למנכ״ל.

האחריות המוטלת על חברי הוועד בעמותה או על חברי הדירקטוריון ונושאי המשרה בחל"צ היא אחריות משולשת: כלפי העמותה או החברה; כלפי חברי העמותה או בעלי המניות בחברה; וכלפי צד שלישי.

בחוק העמותות מופיעה הוראה שלפיה ״על חברי הועד לפעול לטובת העמותה במסגרת מטרותיה ובהתאם לתקנון ולהחלטות האסיפה הכללית״ (סעיף 27). הפעולה לטובת העמותה אינה מוגדרת במפורש, אך חברי הוועד נושאים באחריות לפעילות העמותה. בהעדר הוראות ספציפיות בחוק העמותות אימצו בתי המשפט את ההוראות החלות על נושאי משרה בחוק החברות, ובכללם דירקטורים, גם על נושאי המשרה בעמותה ועל דירקטורים בחל״צ (חל"צ היא חברה בע"מ וחוק החברות חל עליה).

+

איך עושים את זה?

ככלל, החובות המוטלות על חברי ועד בעמותות או על נושאי משרה בחברות לתועלת הציבור הן:

חובת זהירות – פעילות ברמת מיומנות סבירה ונקיטה של אמצעים סבירים לבחינת פעילות העמותה או החברה (למשל: נוכחות בישיבות ועד, מעורבות בענייני העמותה, היכרות עם פועלה של העמותה ועם התחייבויותיה הכספיות).

חובת אמונים – פעולה בתום לב, היעדר ניגוד עניינים, הימנעות מתחרות עם העמותה והימנעות מניצול הזדמנויות המשרתות את חבר הוועד. חובה זו נועדה למנוע מצב של ניגוד עניינים, שבו האינטרס של חבר הוועד גובר על אינטרס העמותה. כחלק מחובה זו קיימת חובת גילוי, שלפיה מי שעומד בניגוד עניינים עם העמותה באשר לקבלת החלטה מסוימת צריך לגלות זאת ולא להשתתף בדיון ובקבלת ההחלטה. בעמותות, דרך נוספת למניעת ניגודי עניינים היא קבלת אישור מוועדת הביקורת, הכפופה ישירות לאסיפה הכללית של העמותה ומקבילה לוועד המנהל, אך פועלת בנפרד ממנו. פתרון נוסף הוא עיגון הפעולה במצב של ניגוד עניינים בתקנון. כמו כן, לפי עמדת רשם העמותות אין לבצע עסקאות עם בעל עניין שהוא או קרובו חברי ועד.

חובות על פי הדין הכללי (כולל נזיקין ודין פלילי) –חובות החלות על עמותה כישות משפטית וחובות הנובעות מכך שהעמותה מעסיקה עובדים.

חובות הנוגעות לניהול העמותה או החברה – לרבות רישום, דיווח, מניעת חלוקת רווחים או תשלום שכר מעבר למותר, ושיתוף הציבור במידע באמצעות הדו״ח המילולי המוגש לרשם העמותות.

הפרה של כל אחת מהחובות הללו עשויה להביא להשלכות משפטיות שונות, החל מתביעה נזיקית (במקרה של הפרת חובת הזהירות) ועד לאישום פלילי (אם חבר הוועד ביצע עבירה פלילית). במקרה של הפרת חובות שונות הקבועות בחוק העמותות, לפי סעיף 64א לחוק העמותות אפשר להטיל קנס גם על מי שאחראי להפרות אלו, ולא רק על העמותה בלבד.  בנוסף, מכוח תקנות העבירות המנהליות ניתן להטיל קנס מנהלי על מי שעבר על הוראות סעיף 64א לחוק העמותות  (קנס מנהלי הוא קנס שאינו דורש הליך משפטי, ומוטל על ידי הממשלה).

האם אפשר לפטור מאחריות נושאי משרה, לשפות אותם או לבטח אותם נגד הפרות של החובות?

  • אין אפשרות לפטור מאחריות נושאי משרה בחברות לתועלת הציבור או בעמותות.
  • שיפוי של חברי ועד בעמותות או של נושאי משרה בחל״צ ניתן לביצוע רק לאחר מעשה, ואין אפשרות לשיפוי מראש.

סקירה מהירה

  • למי: לכלל העמותות
  • מתי: ללא תאריך קבוע
  • מחזור כספי: כל מחזור
  • גורם ממשל: רשם העמותות

תאריכים חשובים לסימון