ועדת העיזבונות

מאגר מידע לניהול קשרי עמותות וממשל

מדינת ישראל מקבלת בכל שנה עיזבונות מאנשים שציוו את כספם או רכושם לטובתה. לעתים מיועד העיזבון לשימוש המדינה בתחומים מסוימים, ולעתים אינו מלווה בהנחיות כאלה. המדינה, באמצעות ועדת העיזבונות, מייעדת למטרות ציבוריות שונות, בין היתר, לעמותות, את כספי העיזבונות שלא יועדו מראש ואינם מהווים חלק מתקציב המדינה.

חשוב לדעת: כמו בכל דרך אחרת של קבלת משאבים ממשלתיים, גם ועדת העיזבונות מחייבת את הארגונים המבקשים תמיכה להציג אישור ניהול תקין בתוקף.

קרא עוד

איך עושים את זה?

ארגון המבקש לקבל כספים מוועדת העיזבונות צריך להגיש פנייה באופן מקוון באמצעות מערכת יעל"ה (ייעוד עיזבונות לטובת המדינה). לשם הגשה יש להצטייד בכרטיס חכם (אפשר להשתמש בכרטיס ובסיסמה של מערכת מרכב"ה). 

מי רשאי להגיש בקשה לתמיכה מוועדת העיזבונות?

מוזמנים להגיש בקשה לתמיכה ארגונים אשר עומדים בתנאי הסף הפיננסיים הללו:

  1. הגירעון המצטבר שלהם אינו עולה על 50% מהתקציב השנתי.
  2. הם עומדים בהנחיות החשב הכללי הנוגעות להוצאות הנהלה וכלליות (אלא אם כן ניתן אישור מוועדת חריגים).
  3. העודפים שלהם אינם עולים על שליש מהתקציב השנתי.
  4. מחזורם השנתי עולה על 100,000 ש"ח והם קיימים יותר משנתיים.

בכל שנה הוועדה בוחרת כמה נושאים מועדפים. מלבד נושאים אלו אפשר להגיש בקשות העונות לשורה ארוכה של מטרות ציבוריות, כפי שמפורסם בילקוט הפרסומים.

מומלץ לפנות לוועדה באמצעות דואר אלקטרוני: ezvonot3@justice.gov.il

תרשים: שלבים בעבודת ועדת העיזבונות

בקשות מעזבונות.jpg

מנסיון אישי...

שני3.jpg

שני אלוני, מנכ"לית מרכז סיוע לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית חיפה והצפון

כאשר נערכים לקראת הגשה לבקשת תמיכה מועדת העיזבונות, יש כמה דברים שחשוב לדעת:

1. מרבית הבקשות נדחות על ידי הועדה בשל עניינים טכניים. לכן, כדאי שממלא הבקשה יהיה איש הצוות הקפדן ביותר בעמותה, זה ששם לב לפרטים הקטנים ביותר. הבקשה לתמיכה יכולה לקום וליפול על היכולת לדייק בפרטים בהגשת הבקשה.

2. חשוב לדעת כי בעת הגשת התמיכה לוועדה, על כל הוצאה צפויה בפרויקט המוגש, שהיא לא הוצאת שכר יש להמציא הצעת מחיר מדויקת מהספק איתו תעבדו, מה שהופך את העבודה על הגשת הפרויקט למאוד מייגעת. לכן מומלץ להגיש בקשות לתמיכה בפרויקטים בהם עיקר ההוצאה היא על שכר, משום שעל שכר אין צורך בהגשת שום מסמך מוכיח נוסף. מלבד תלוש המשכורת.

3. עם זאת חשוב לשים לב, שבעניין השכר הם לא ממנים שכר של אחד מחמשת מקבלי השכר הגבוה בעמותה. בעמותות קטנות שהצוות בהן קטן, הדבר הופך למשימה כמעט בלתי אפשרי.

4. להקדיש את הזמן לקרוא את כל המסמך המפרט את נוהל ועדת העיזבונות, בו יש פירוט על כל פסילה אפשרית. זה אמנם ארוך אבל הכרחי לקריאה.

5. לקחת בחשבון שלא משנה מה יהיה גובה התמיכה שתבקשו, גובה התמיכות הניתן נע בין סכומים של 15,000-35,000 ש"ח כך שלא שווה לבנות על סכום גבוה יותר.

6. חשוב לקחת בחשבון שגם אחרי הגשת התמיכה יש המון התכתבויות אל מול ועדת העיזבונות וחשוב לשים לב לכל בקשה שלהם ולהתייחס אליה במהירות. הם בעיקר כותבים על טעויות וחוסרים במסמכי ההגשה. אם לא תגיבו בזמן התמיכה עלולה להתבטל.

7. לבסוף, חשוב לקחת בחשבון כי בשנים האחרונות הרבה עמותות הפסיקו להגיש בקשות לוועדת העיזבונות מאחר ומדובר בגוף מאוד ביורוקרטי. לכן אם מחליטים בכל זאת להגיש להם בקשה לתמיכה, חשוב שמי שיעשה זאת יהיה אדם קפדן ביותר, אחרת לא בטוח ששווה להיכנס להרפתקאה הזאת. לטיפים נוספים לחצ/י כאן